Интимно за псориазиса

 • Страхът, че не сме привлекателни
  Трудността да говорим с партньора за псориазиса
  Интимните отношения
  Гениталният псориазис и колко мъчително се живее с него

  Литературата, киното и медиите често засягат темата за сексуалността, но хората, страдащи от псориазис, нерядко се колебаят да говорят с дерматолога си за своите страхове и задръжки. Всъщност повечето от тях се страхуват да бъдат гледани или докосвани от партньора си, макар и с времето да успяват по-свободно да се отдадат на другия.

  Подобно на другите хронични кожни заболявания, псориазисът често е причина за понижена самооценка. Когато човек гледа на себе си негативно, съмнява се в своята привлекателност, той трудно успява да се отпусне по време на сексуалния акт: затова в много случаи тези страхове водят до затруднения в сексуалния живот. Проучване, включващо 104 души с псориазис, показва, че 50 % от тях обвиняват болестта за задръжките, които имат в емоционално и сексуално отношение. Впрочем страдащите от псориазис хора рядко говорят за секса. На тях им е много трудно да приемат, че затрудненията им в сексуалните отношения се наслагват върху кожните им проблеми. Още повече, че много дерматолози трудно заговарят по този въпрос като често имат склонност да проектират върху пациентите си собственото си неудобство от темата. Трябва да се знае, че псориазисът не причинява непременно сексуални проблеми. Освен това отражението на болестта върху сексуалния живот са различни за един юноша, чиято сексуалност се пробужда, и за зрял човек, който с течение на времето се е научил да се справя с болестта. Но при всяко положение, когато страдащият от псориазис срещне нов човек, той трудно може да избегне въпроси от типа: „Кога трябва да кажа на другия, че съм болен от псориазис? “, „А ако той откаже да докосва кожата ми, защото изпитва отвращение?“, „А ако мисли, че може да се зарази? “… Толкова страхове, които биха могли да усложнят интимните отношения.

  Страхът, че не сме привлекателни
  Моментът на първата среща обикновено е подходящ за игрите на съблазняването, когато сладостно се примесват желание и бягство. Младата Живка е опитвала преди всичко бягството. Но за нея всичко това няма нищо общо с игра. Тя страда от псориазис от 12-годишна и за първи път има сексуални отношения на 23 години. „Между 19 и 22 години лезиите се бяха разпространили по лицето и цялото тяло. Когато срещах момчета, никога не ги гледах в очите – толкова се срамувах от тялото си. И колкото повече се стресирах, толкова повече се разразяваше псориазисът! Щом почувствах, че някое момче е привлечено от мен, стараех се да се виждам с него само сред повече хора, за да не оставаме никога насаме. Или му казвах, че съм много заета, че имам много извънучилищни занимания, за да излизам вечер… Ако на тази възраст не страдах от псориазис, със сигурност щях да имам сексуални преживявания по-рано“.

  За да бъдем привлекателни, трябва на първо място да обичаме себе си. В действителност фактът, че човек страда от псориазис, може да се превърне в истинска рана за самочувствието, най-вече през юношеството, когато и най-малкото несъвършенство може да бъде изживяно драматично. Когато имаме добра представа за самите себе си, а тя се създава още в ранното детство, по-лесно можем да преодолеем нараненото от псориазиса самочувствие. Някои хора успяват да вдъхнат нотка лиризъм в начина, по който се представят пред другия. Така прави едно деветнадесетгодишно момиче: щом някое момче забележи плаките от псориазис на рамото му, отговаря поетично: „Това е звезден прах.“ Тя разказва, че е фея и само специалните хора имат тази болест, че тя я била избрана… И това винаги има ефект!

  За други хора страхът да не бъдат отхвърлени е постоянен: „Страхувам се да опитам да се сближа с нови жени, тъй като не мога да предвидя реакциите им. Всъщност привързан съм по-скоро към старите си любовници, които добре познавам. Несъмнено сексуалният ми живот би бил по-богат без псориазиса“, признава 43-годишният Румен, който страда от псориазис от 12-годишен.
  Впрочем неотдавнашно проучване показва, че страдащите от псориазис жени са по-уязвими към социалната и емоционалната стигма, която отключва болестта.

  Трудността да говорим с партньора за псориазиса

  Когато лезиите от псориазиса са видими, нерядко човек се чувства непривлекателен. В краен случай погледът на другия може да бъде възприет като оглеждане и даже заплаха. Когато плаките са скрити от дрехите, тогава възниква сериозна дилема: кога да говоря с партньора за моя псориазис? Трябва ли да изчакам да станем интимни? Ако му говоря за болестта, не рискувам ли той да сложи край на зараждащата се идилия?

  Страхът да не бъдем отхвърлени винаги съществува. Медиите не говорят често за псориазиса и много хора смятат все още смятат, че това заболяване е заразно. Да не забравяме, че в продължение на векове проказата и псориазисът са били бъркани. Все пак много засегнати от псориазис пациенти имат склонност да проектират собствените си страхове върху своя партньор, като си въобразяват, че псориазисът ги прави непривлекателни, че партньорът им няма да има желание да ги докосва… В крайна сметка много хора признават, че всъщност притеснение изпитват преди всичко те самите.

  „Докато псориазисът можеше да бъде скрит – не бяха засегнати лицето и ръцете ми, аз не говорих веднага на партньорката си за болестта“, споделя Румен. „Галейки кожата ми, тя откриваше лезиите. Когато някоя жена ме питаше „Какво ти има“, чудех се какво да ѝ отговоря: Рана? Белег? По един или друг начин опитите да скрия лезиите благоприятстваха епизодичните връзки, които не изискваха никакви обяснения от моя страна. Сега обяснявам за болестта на всяка нова жена, с която се срещам, преди да станем любовници. Бих се чувствал непочтен и дори виновен, ако скрия псориазиса си от някоя жена и тя сама разбере, че страдам от това заболяване. “

  Поведението на партньора е изключително важно. Всяка негативна реакция от негова страна може да породи задръжки у страдащия от псориазис човек. Той ще се почувства по-непривлекателен и трудно ще се отпусне. Реакцията на партньора трябва да е окуражителна, особено ако връзката е нова.

  Елена, на 52 години, страда от псориазис от 10-годишна. Когато среща бъдещия си съпруг, тя е обхваната от притеснения: „Написах в дневника си, че предпочитам да се самоубия, отколкото да призная на този мъж, че страдам от болестта. Идеята да разкрия тялото си беше още по-ужасяваща, понеже бях девствена. След месеци на страдания и увъртане най-после се престраших: признах му всичко, преди да сме станали любовници. Трудно бих могла да изляза от задънената улица с моя псориазис, тъй като той беше образувал истинска каска на главата ми. Достатъчно щеше да бъде приятелят ми да прокара ръка в косите ми, за да разбере, че кожата ми не е нормална. За щастие, оказа се, че той проявява изключително разбиране.“

  Други страдащи от псориазис, подобно на Живка, предпочитат да не говорят за заболяването си на партньора и да го поставят пред свършен факт: „Първия път, когато правих любов с приятеля си, той се опита да направи нещата по-малко драматични. Не разбра защо отдавах такова значение на това… Аз ставам и лягам всеки ден с моето заболяване. И дори когато люспите изчезнат, остават бели петна, които много се открояват, понеже кожата ми е матова. Как при това положение да забравя, че страдам от псориазис?“

  Интимните отношения

  Много хора, страдащи от псориазис, изпитват нежелание да се покажат голи пред партньора си. „В началото на връзката се стремя партньорът ми да вижда тялото ми възможно най-малко“, споделя Живка. „Когато излизам от банята, много бързо си слагам хавлия, събличам се на тъмно… Дори и да имам доверие в приятеля си, много внимавам как ще ме види.“

  Ще се осмели ли да ме погали? Кожата ми няма ли да го отблъсне? Докато телата се стремят към единение, съмнения и страхове тревожат мислите на човека, чиято кожа е белязана от псориазиса.

  Румен много е страдал от реакцията на една от партньорките му при вида на люспите, които се отделят от кожата му.

  Някои толкова се страхуват да не би кожата им да е неприятна при допир, че избягват ласките в „чувствителните“ зони: „Когато моят приятел се готви да погали част от моето тяло, където кожата е на люспи, аз нежно отблъсквам ръката му“, продължава Живка. „Когато докосвам тези места, усещането е наистина неприятно и не виждам как другият би изпитал удоволствие!“ С течение на годините Елена се е научила да не бъде постоянно нащрек: „Сега вече успявам да се отпусна“.

  Ние докосваме и галим партньора си с ръка. Но когато именно ръката и ноктите са засегнати от лезии, ще ни бъде трудно да докосваме другия от страх да не изпита отвращение.

  Гениталният псориазис и колко мъчително се живее с него

  Понякога псориазисът се развива по гениталните лигавици. Това се понася много тежко. Фактът, че псориазиса засяга и гениталиите понякога е изненада за пациентите. Те често преживяват тези лезии като посегателство върху целостта на личността им. Разбира се, псориазисът не е заразен. Но тези лезии биха могли да изглеждат обезпокоително в очите на другия, дори плашещи, понеже несъзнателно напомнят за венерическите заболявания, наричани някога „срамни болести“. Затова някои хора са готови на всичко, за да се отърват от тях. „Преди десетина години имах генитални лезии и бях много зле психически. В крайна сметка трябваше да започна системно лечение въпреки потенциалните нежелани реакции“, разказва Румен.

  При мъжете лезиите върху пениса понякога са много болезнени по време на сексуалния акт: „Кожата е изнежена на това място и това причинява дразнене, дори кървене. Даже носенето на презерватив е затруднено. Всъщност имам алергия към латекса“, обяснява Румен. При някои мъже триенето причинява такава болка, че те са принудени да прекъснат сексуалния акт. Подобно прекъсване поражда чувство за неудовлетвореност, дори за провал, което с течение на времето може да доведе до потискане на сексуалния живот. За някои мъже притеснението и потискането са толкова значими, че те изпитват затруднение да контролират еякулацията и така се появяват сексуални дисфункции.

  Реакциите на дразнене са чести след сексуалния акт: човек много бързо трябва да избяга в тоалетната, за да се погрижи да успокои кожата си. Това обаче пречи на интимната връзка между партньорите.

  При жените лезиите се развиват в областта на срамните устни и влагалището: „Вече съм страдала от псориазис в областта на срамните устни“, споделя Елена. „Тези лезии не пораждаха у мен чувство на срам. Затова пък много ме сърбяха. А ако се чешех, ставаха болезнени.“

  При някои жени псориазисът е толкова затормозяващ и болезнен, че те напълно се отказват от сексуални контакти.

  Дерматолозите обсъждат повече отражението на гениталните лезии върху сексуалния живот на мъжа, отколкото върху този на жената. Несъмнено защото лезиите върху пениса предизвикват съвсем видимо дразнене.

  Впрочем вагиналните лезии могат да повлияят вагиналната флора и да увеличат рисковете от кандидоза.

  Ограниченията на локалното лечение

  Не е правилно да се твърди, че единствено фактът, че човек има псориазис, и най-вече в гениталната област, води до снижаване на способността да се привличат партньори и до сексуални проблеми.

  Не става въпрос да отричаме последиците, които болестта причинява върху връзките и сексуалния живот.

  Някои хора обаче могат да „използват “ болестта си, най-често неосъзнато.

  Много по-лесно е да обвиним псориазиса за любовните си неуспехи и сексуалните си задръжки, отколкото да потърсим психотерапевтична помощ, за да разберем по-дълбоките причини. „За мен псориазисът беше истински затвор, той беше окупатор, който имаше огромна власт върху мен. Заради него имах периоди на затваряне в себе си и на апатия. Но аз знам, че освен болестта съм депресивен по начало“, обяснява Румен.

  „В момента започвам психотерапия, за да хвърля мостове между заболяването си и някои тежки събития от моето детство“, казва Живка, която желае да проникне в криволичещите пътеки на неосъзнатото.

  Когато псориазисът пречи на сексуалния живот на двойката, няколко консултации със сексолог са достатъчни, за да облекчат ситуацията. Психотерапевтичната релаксация също има отлични резултати при хората, които изпитват затруднения да бъдат докосвани, гледани или да се отдадат на партньора си. Страдащите от псориазис трябва да намерят хармония с тялото си, като събудят цялата си чувственост. За да се осмелят най-накрая да се сгушат в обятията на любимия човек…