Близък с псориазис

 • Мой близък страда от псориазис
  Лична карта на псориазиса
  Как да помогна на моето дете
  Как да помогна на моя партньор, приятел или колега
  Кой може да ни помогне?

  Мой близък страда от псориазис

  Да мислим, че най-добрият начин да помогнем на близък човек е да игнорираме болестта, е грешка. Вашето отношение към близък човек, страдащ от псориазис, може да окаже съществено влияние върху качеството на живота му и чувствата му.

  Диагнозата е поставена: Вашето дете, Вашият партньор, член на семейството Ви, Вашият приятел или колега страда от псориазис. Независимо от това дали ще го откриете случайно или ще го научите от Вашия близък, Вие ще се почувствате загрижен. Пред Вас стоят две възможности. Чувствате, че не може да помогнете на Вашия близък по друг начин, освен като се абстрахирате от болестта. Всъщност и това е начин да помогнете на другия: фактът, че поведението Ви не се променя, може да се окаже благотворен за човек, който току що е започнал да се страхува от чуждите погледи. Разбира се, изборът зависи от личността на Вашия близък, когото Вие най-добре познавате. Но в някои случаи, ако реагирате все едно, че нищо не се е случило, може да доведе до форма на отрицание на псориазиса и да попречи на другия да приеме болестта си, да говори свободно за нея, да се научи да живее с нея. В такъв случай може да решите да подкрепите активно близкия човек.
  Да, но как?

  За да се преборим с врага, трябва най-напред да го опознаем! След това ще поговорим за различните начини да помогнете на близкия човек в ежедневния живот в зависимост от връзката, която има помежду Ви. И най-накрая, понеже Вие и Вашият близък не сте сами, може да Ви е необходима професионална помощ. Когато подкрепяме някого, често на свой ред имаме нужда от подкрепа. Тук ще научите как да намерите здравни специалисти, които ще Ви окажат нужната подкрепа.

  Лична карта на псориазиса

  Псориазисът е едно от най-често срещаните дерматологични заболявания. Засяга 125 милиона души в света и около 100 000 (1,5 % от населението). Псориазисът засяга както мъже, така и жени, независимо от социално-икономическата им среда, и най-често се проявява преди 40-годишна възраст. Заболяването е хронично и се развива на тласъци. Появяват се червени и люспести плаки, обикновено в областта на лактите и коленете. Могат да бъдат засегнати всички части на тялото. Когато бъде засегнато лицето, предмишниците или която и да е видима част на тялото, болестта става много затормозяваща и може значително да повлияе върху качеството на живота. Съществуват различни видове псориазис с характерни кожни лезии: плакатен псориазис, гутатен (капков) псориазис…

  Псориазисът се дължи на дисфункция на имунната система, която води до увеличен растеж на кожните клетки и до лющене. Кожните клетки, които не са достигнали зрелост, се натрупват на повърхността на кожата, като образуват червени и люспести лезии, които често сърбят и могат да се нацепят, а това води до кървене. Причината за тази дисфункция остава неясна, но са установени много фактори, които оказват влияние върху еволюцията на болестта: някои лекарства (например литиеви препарати за лечение на биполярно разстройство, бетаблокери, калциеви антагонисти, АЦЕ-инхибитори за лечение на артериална хипертония, интерферон алфа за лечение на хепатит C, антималарийни лекарства, тетрациклини…), инфекция или възпаление могат да отключат или да усложнят псориазиса, цигарите и алкохолът също влияят отрицателно на развитието на болестта, стресът е много вреден.

  Нито едно лечение не може да излекува напълно болестта, но много от тях облекчават заболяването, като премахват лезиите и плаките. Съществува спектър от локални и общи лечения, адаптирани за всеки вид псориазис и за всеки пациент. Локалните лечения са подходящи за неусложнени форми, които са със сравнително ограничено разпространение по тялото, докато общо лечение, придружено или не от локално, се назначава за по-тежки форми, обхващащи по-големи площи от тялото.

  Следователно лечението на псориазиса е комплексно и трябва да бъде всеобхватно.

  Как да помогна на моето дете

  Знаете как да излекувате грип, хрема или драскотина. Но когато видите детето си да страда физически и емоционално от псориазис, се безпокоите много повече и се чувствате безсилни. Ако искате да му помогнете да се успокои, първо, Вие трябва да научите какво е псориазисът, за да може после по най-прост начин да му говорите за болестта, да му обясните какво представляват тласъците и как да ги избягва. Най-вече бъдете внимателни: питайте детето как се чувства вътрешно и наблюдавайте всяка промяна в навиците му за сън, нарушен апетит, плачливост, отказ да играе с приятелите си… Очаквайте Вашето дете да се чувства гневно, неудовлетворено или тъжно. Когато падне духом заради болестта, напомнете му за неговите достойнства, говорете му за нещата, с които се справя най-добре. Предложете му индивидуални или семейни занимания, чрез които да върне доверието си в себе си, накарайте го да участва в игра или да се захване с някаква физическа дейност, да слуша музика, да прочете някоя книга… Успокойте го: става въпрос за често срещано кожно заболяване, а не за нещо „странно“. Накарайте го да се среща с други деца, за да се освободи от отрицателните си чувства.
  Ако Ви задава въпроси, бъдете готови да дадете честни и ясни отговори. Детето може да има нужда от Вас, за да се научи да се справя с коментарите за вида на кожата му, които чува от децата в училище. Ако детето Ви е достатъчно голямо, помогнете му да намери начин да обясни на приятелите си, че псориазисът не е заразен, и да обсъди с тях болестта си. Вие трябва да се освободите от притеснението, когато отговаряте на въпросите на други хора. Говорете с учителя или с класа, ако се налага. Припомнете на детето си, че един човек не е само видът на кожата и че има други неща освен псориазиса в живота.
  Във всекидневния живот напомняйте на детето за важността на лечението и му помагайте да облекчи симптомите на псориазиса с подходящи грижи. Внимавайте кожата му да е винаги добре хидратирана, за се избегнат изсушаването и сърбежите. Овлажнявайте кожата след баня и сложете овлажнители със студена пара в стаята му. Втривайте предписаните от лекаря хидратанти с леки движения по посока на растежа на космите. Избягвайте да използвате много топла вода, защото тя дразни кожата и може да влоши симтомите. Избягвайте използването на избелващи средства и омекотители при пране. След като си измие косата, изсушете я, като попивате с мека кърпа, и я оставете да изсъхне естествено.

  За сресване използвайте четки с мек косъм. Изрязвайте ноктите на детето и ги поддържайте къси, за да не наранява кожата си, като се чеше. Помогнете му да си избере свободни дрехи, избягвайте вълна, полиестер и груби тъкани. Внимавайте да не се излага прекалено на слънце. Оставете детето да участва активно във вземането на решения за лечението му с помощта на лекаря.
  Трябва да знаете как да овладеете ситуацията, ако Вашият подрастващ се държи конфликтно. Такова поведение е обичайно за тази възраст и понякога е по-лесно, отколкото да поиска помощ. Осъзнайте, че детето Ви има нужда от подкрепа през този период от живота си, когато на външния вид се отдава голямо значение. По тази причина и най-малката псориатична плака може да бъде болезнено изживяна. Все пак не оставяйте Вашият тийнейджър да превърне псориазиса в стратегия, за да получава, каквото иска.
  Трябва да знаете кога да се обърнете към лекар или педиатър: например, ако кожата на детето Ви изглежда по-раздразнена или възпалена от обикновено, ако сърбежите не му позволяват да спи през нощта, ако забележите странични ефекти от лекарствата.

  Как да помогна на моя партньор, приятел или колега

  За да помогнем на своя партньор, партньорка, приятел или колега, е необходимо да го изслушваме с голямо желание, за да разберем от какво точно се нуждае близкият ни човек. С няколко въпроса трябва да провокираме диалог. По този начин той може да се освободи от тревогите, които го измъчват.

  Псориазисът не бива да разваля семейния живот. Наистина животът с човек, страдащ от псориазис, може да е стресиращ, но подкрепата, която оказвате на член на семейството, може да промени еволюцията на болестта. Избягвайте максимално напрегнатите ситуации, тъй като те могат да предизвикат криза или да бъдат причина за нестабилното състояние на болестта. Ако Вашият партньор страда от псориазис, не позволявайте у него да се породи чувство на неудобство. Дайте му време да Ви разкаже за своите трудности, говорете и Вие за Вашите страхове и просто задавайте въпросите си. Общуването ще Ви помогне да избегнете недоразуменията.

  Ако работите с човек, страдащ от псориазис, трябва да сте наясно, че болестта засяга по различен начин всеки пациент. Някои хора няма да почувстват никаква трудност, други ще помолят за помощ или за реорганизация на работното време. И в този случай общуването ще Ви даде най-добра възможност да разберете влиянието, което псориазисът оказва върху Вашия колега. Заговорете деликатно по темата, ако псориазисът затруднява колегата Ви в работата: псориатичният артрит би му попречил да извършва физически усилия, псориазис по ръцете да пише на клавиатурата на компютъра. Имайте предвид, че колегата Ви може да се опита да компенсира по неразумен начин от страх да не бъде гледан с лошо око. Помогнете му да си устрои удобно работно място. Съобразете работното време с посещенията му при лекаря или, ако е необходимо, организирайте телеконференции. И помнете, че псориазисът е само видимата част от айсберга: Вашият колега не е само болестта, най-важни остават неговите постижения в работата.

  Кой може да ни помогне?

  Информираността и обучението на хората, страдащи от псориазис, са от изключително значение за лечението на болестта. Именно по този начин пациентът ще успее да се адаптира към заболяването своя начин на живот и да надмогне предразсъдъците си. Обучението ще му помогне да приеме болестта. Разбира се, здравните специалисти имат първостепенна роля в този процес. Всеки човек, болен от псориазис, трябва да бъде следен от дерматолог и от общопрактикуващ лекар, който е в добра позиция да направи оценка на психосоциалното въздействие на псориазиса върху качеството на живота. Той познава семейството на пациента, историята на живота му и начина, по който той управлява емоциите си. Общопрактикуващият лекар би могъл да оцени въздействието на псориазиса върху семейните и съпружеските отношения. При проблеми с алкохола и тютюнопушенето той може да предложи подходящо лечение. Дерматологът и общопрактикуващият лекар работят заедно за цялостното лечение на болестта.
  Ако посещенията при лекаря на са достатъчни, той ще ориентира пациента си към психотерапевт, като разбира се следи резултатите от психотерапията. На родител или близък също може да му се наложи да се консултира с психиатър или психолог, например за да се освободи от вината, че детето му или приятелят му страда.