Псориатичен артрит

 

Псориатичният артрит дълго време е бил непознато заболяване и затова не е бил правилно диагностициран. Поради слабата информираност на болните и необучеността на лекарите някои пациенти са чакали с месеци, даже с години, преди да намерят отговор на своите страдания. Днес симптомите на псориатичния артрит са добре известни. Съществуват сигурни методи за поставяне на диагноза и спектър от лечения, които намаляват въздействието на тази хронична и инвалидизираща болест. Ние се надяваме, че проблемите с лечението и липсата на внимание към болката, изживени от някои пациенти, вече са част от миналото. Тази брошура е замислена от болни от псориатичен артрит и има за цел да Ви информира, да Ви помогне да се научите да живеете с това заболяване и да Ви спести ненужното лутане, за да може да се възползвате възможно най-бързо от подходящото лечение.

Обратно към менюто

Кой може да бъде засегнат от псориатичен артрит?

Псориатичният артрит е болест, която обикновено се свързва с кожния псориазис. Той засяга в еднаква степен мъжете и жените. Установява се най-често във възрастта между 20 и 50 години. Механизмът на заболяването все още не е напълно изяснен, но както и при кожния псориазис, от значение са генетични фактори и дисфункция на имунната система. Това имунно разстройство предизвиква възпаление на ставите и сухожилията, което може да стане причина за прогресиращи деформации и рушене на ставите. Псориатичният артрит е болест, която еволюира на тласъци. Тя е хронично възпалително ревматично заболяване като ревматоидния артрит или анкилозиращия спондилартрит. Проявява се в по-тежки или леки форми, но за щастие са възможни ремисии. При някои болни периодите на затишие между два тласъка могат да продължат дори с години.
Един на четирима болни, засегнати от кожен псориазис, ще развие ставни прояви. В 70 % от случаите симптомите на псориатичния артрит се появяват от десет до петнадесет години след първите признаци на кожен псориазис.
Има случаи, когато псориатичният артрит предшества появата на кожния или когато двете форми се отключват едновременно.

Специалист по псориазис!
Не съществува начин да се предотврати появата на псориатичния артрит. Няма специфични правила, отнасящи се до физическата дейност или до начина на живот, които да намалят риска от развитие на ставна форма на псориазис, когато пациентите вече имат кожни симптоми.

„През 1992 г. бях на почивка на море. На следващия ден след връщането ми не можех да стана от леглото. Имах ужасни болки в долната част на гърба. Това беше началото на псориатичен артрит, който ме прикова вкъщи в продължение на две години.“
Кати, 48 години

„Шест седмици след раждането развих псориатичен артрит и останах в болнични в продължение на три години.“
Мира, 55 години

Обратно към менюто

Как се проявява псориатичният артрит?

Симптомите са болки, понякога много силни, в ставите (в петите, тазобедрената област, глезените, гърба) и силна умора.
Обратно на ревматоидния артрит – друга болест, засягаща ставите – псориатичният артрит се проявява асиметрично: например болки в пръстите на лявата ръка и в пръстите на десния крак.
Възпаленията на ставите на ръцете и на краката могат да бъдат причина за подуване на пръстите, които заприличват на „кебапчета“.
Характерна е също ставна скованост сутрин: ставането и движението е трудно, цялото ни тяло сякаш е „схванато“.
При осем от десет болни псориатичният артрит е придружен от болезнен псориазис на ноктите.

„Когато се отключи моят псориатичен артрит, лекарят ми не вярваше на болките ми. Казваше, че това е в главата ми и ме съветваше да отида на психиатър! Добър начин да ме накара да се чувствам виновен… Макар днес по въпроса да има много повече информация, зная, че някои лекари казват на пациентите си, че болките им са психосоматични…“
Мартин, 47 години

Обратно към менюто

Можем ли да бъдем сигурни, че става въпрос за псориатичен артрит?

Болките и тяхната локализация дават важни сведения на ревматолога. Разбира се, от съществено значение за поставяне на диагнозата е наличието на кожен псориазис.
Допълнителни изследвания могат да потвърдят предполагаемата диагноза. Според случая лекарят може да поиска изследване на: скорост на утаяване на еритроцитите (увеличението показва възпаление), изследване за генетичен маркер за псориазис (HLA), радиография или сцинтиграфия, ЯМР или ехография.
Но поставянето на диагнозата понякога е трудно. Ако изследванията не дадат ясен резултат, лекарят трябва да се опита да изключи друго заболяване с подобни симптоми. Затова той ще провери например за наличие на ревматоиден фактор, който е индикатор за ревматоиден артрит.
И най-накрая, отговорът на лечението също може да бъде средство за уточняване на диагнозата.

Специалист по псориазис!
Ако почувствате симптоми на псориатичен артрит, отидете при Вашия личен лекар и поискайте да Ви изпрати незабавно при ревматолог.
Може да допуснете известна несигурност от страна на лекаря в процеса на поставяне на диагнозата, но докладвайте на компетентния орган, ако той не се отнася към Вас с необходимото внимание.

„Псориатичният артрит се отключи при мен преди петнадесет години и диагностицирането му беше много трудно. Лутах се от лекар на лекар, за да попадна накрая на един ревматолог, който ми предписа противовъзпалителни. След това ме ориентираха към болничен център. Приемах кортизонови препарати, но те разрушаваха лигавицата на стомаха ми. В крайна сметка прибягнах до самолечение, тъй като нито едно от предписаните от лекарите лечения не облекчаваше състоянието ми.“
Ива, 49 години

„Първо се консултирах с личния ми лекар относно силните болки в ставите. След като ми направи няколко изследвания, той постъпи много умно, като ме изпрати при ревматолог. Давайки си сметка, че не може да ми помогне при моите симптоми, предпочете да ме лекува специалист. Това е била правилната реакция. “
Васил, 37 години

Обратно към менюто

Как да се лекуваме добре?

Най-важното е да бъдем едновременно лекувани от дерматолог и ревматолог. Дерматологът познава добре кожния псориазис, но не и непременно псориатичния артрит. Ревматологът – обратното. Важно е те да комуникират помежду си, за да определят най-доброто лечение.
Достъпът до най-ефикасните лечения изглежда по-труден за нас, отколкото за болните, страдащи от други възпалителни ревматични заболявания: лечения съществуват, но ние не винаги сме добре информирани. Трябва да се научим да задаваме въпроси без колебание, да искаме второ мнение и даже да сменяме лекаря или здравното заведение, за да получим по-добра грижа и лечение.

Обратно към менюто

Какви са възможните лечения?

На първо място, съществуват лечения, които целят да облекчат болката при кризи: аналгетици, чиято сила се съобразява с интензитета на болката (от аспирин и парацетамол до опиати), противовъзпалителни средства на базата на кортизон (кортикостероиди).
Ако лечението Ви не е достатъчно ефикасно, говорете с лекаря си: болката не е нещо фатално, терапевтичните възможности са големи, могат да бъдат приложени много медикаменти.
Също така може да направите специална консултация със специалисти за борбата с болката. Вашият лекар може да Ви ориентира към център за борба с болката. Не се колебайте да попитате.

Специалист по псориазис
Важно е да не се оставяме болката да ни завладее, защото тя променя способността ни за преценка.
С времето опознаваме реакциите на нашето тяло към болестта. Това ни позволява да адаптираме ритъма си на живот и да намерим позиции на тялото, които облекчават болката.
Някои от нас успяват да управляват болката благодарение на техники за релаксация и отпускане: това не е лесно, не всеки успява да го направи, но може да опитате.

Обратно към менюто

Лечения на псориатичен артрит

Кинезитерапия

Кинезитерапията е много полезна за запазване на подвижността на ставите. Трябва да се провеждат непрекъснати сеанси в продължение на години, за да се избегне анкилоза. Помолете Вашия ревматолог да Ви ориентира към кинезитерапевт, който познава добре възпалителните ревматични заболявания.

„Кинезитерапевтичните сеанси бяха абсолютно необходими за мене. Кинезитерапевтът ме кара да правя активна гимнастика и движения. Не мога без тях.“
Любомир, 53 години

Обратно към менюто

Основни лечения

Основните лечения (биологична терапия, салазопирин, циклоспорин и метотрексат) имат за цел да забавят и дори да спрат развитието на псориатичния артрит. Биологичните терапии в частност показват оздравителен ефект при ставните лезии в някои случаи.

„Биологичните терапии все още плашат хората, говори се за предпазните мерки, които трябва да се вземат при тези нови лечения… Аз бях доста скептична, но откакто ме лекуват живея нов живот. Страхът от нежеланите реакции беше пометен от ефикасността на лечението.“
Жана, 62 години

„Вземах циклоспорин: резултатът беше великолепен за една година, но след това ефектът изчезна.“
Виктор, 29 години

Обратно към менюто

Хирургично лечение

До хирургичното лечение се прибягва, когато възпалението не е овладяно чрез медикаменти, когато разрушенията на ставите са необратими и трябва да бъдат „поправени“… Съществуват няколко възможни типа интервенция:
• Синовектомията позволява да се редуцира възпалената част на ставата (синовиалния джоб) и да се почистят сухожилията.
• Протезите: според тежестта на ставното увреждане при операцията може да се постави частична протеза (сменя се един от двата края на костта от едната страна на ставата) или пълна протеза (сменят се двата края на костта от всяка страна на ставата).
• Артродезата представлява фиксиране на ставата, което я блокира в определена функционална позиция. Болката се премахва изцяло, но ставата не може да се движи.

„Болеше ме страшно много, до такава степен, че някои нощи спях седнала. Оперираха ми шийните прешлени и това ми донесе облекчение, макар че загубих подвижност. Вече не мога напълно да си обърна главата, но си върнах съня и не страдам толкова.“
Емилия, 68 години

Обратно към менюто

Допълнителни методи

Допълнителни терапии като акупунктура, автогенен тренинг или софрология позволяват да се облекчат болезнените симптоми и помагат човек да се почувства по-добре психически.

„Автогенният тренинг подобри психическото ми състояние и ми помогна да контролирам по-добре болката.“
Роза, 36 години

Обратно към менюто

Балнеолечение

Специализирано термално лечение за кожен псориазис и псориатичен артрит: цената на лечението може да бъде поета от НОИ или пък да бъдете приети по клинична пътека за псориатичен артрит. Ефектът от съчетано прилагане на водно лечение, отпускащи масажи, поставяне на лапи, кинезитерапия и водна гимнастика заслужава внимание. Често вземаме по-малко лекарства през седмиците след водолечение.

„С псориатичния артрит преминах през много труден в психическо отношение период от живота ми. Лекарят ми предписа лечение с антидепресанти и едновременно с това акупунктура: това ми донесе физическо и психическо облекчение.“
Петър, 41 години

Специалист по псориазис!
Сложете топла кърпа на болезненото място. Намерете положение, в което се чувствате добре, вземете възглавници, за да се облегнете. Уговорете си консултация с ерготерапевт, за да направи оценка на Вашата самостоятелност. Опитвайте се да бъдете активни, даже и когато нещата не вървят.

Обратно към менюто

Какви са последствията на псориатичния артрит за професионалния живот?

Появата на псориатичен артрит, болезнено и инвалидизиращо заболяване, често преобръща социалния и професионалния ни живот. Болестта може да доведе до загуба на самостоятелност, а това в някои случаи има сериозно отражение върху професионалния ни път. Много от нас са били многократно и/или дълго време в болнични, някои трябваше да преминат на половин работен ден, други бяха принудени да преустановят професионалната си дейност. Трудно е да се живее по този начин, след като винаги сме били активни и щастливи!
Трябва да се научим да подреждаме приоритетите си, да мислим повече за себе си за своето благосъстояние, да мислим за „успешната кариера“ като за нещо относително. Трябва да се мотивираме за други цели, да намерим нови предизвикателства.
Естествено забавянето на ритъма на професионалния живот е придружено от спад в приходите. Разучете какви са правата Ви и искайте помощите, които Ви се полагат. Има решения за тези проблеми: непълно работно време със съгласието на работодателя Ви, пенсия за инвалидност, комбинирана с намален работен ден. Не се колебайте да се срещнете със специалист по трудова медицина или да се свържете с асоциация.

„В предишния си живот имах хубав пост, много работа и живеех в града. С псориатичния артрит всичко се промени. След един дългосрочен отпуск по болест ми беше установена инвалидност и доходите ми спаднаха 5 пъти. Не можех повече да плащам разходите за жилището ми и трябваше да се намери някакво решение: преместих се извън града. Напълно различно е, но мога да живея с моя ритъм. Разпределям си времето, без да бързам, и не се самообвинявам.“
Соня, 45 години

„Не исках да напусна работата си, тъй като се страхувах да не изгубя социалния си живот. Първоначално вземах болнични няколко пъти последователно. После моят лекар ми определи инвалидност с възможност да продължа да работя на половин работен ден. Все още съм в същата фирма, но сега работя през седмица.“
Юлиян, 32 години

Обратно към менюто

Как да намалим въздействието на псориатичния артрит върху ежедневието ни и семейния живот?

Болките и ставните деформации, причинени от псориатичния артрит, затрудняват ежедневния живот.
Трябва да се научим да съгласуваме дейностите си с нашите физически възможности, да приспособим движенията си. Малко по малко намираме решения на проблемите. Съществуват многобройни технически средства, които могат да улеснят живота ни: специален уред за отваряне на кутии и бутилки без усилия, стол за баня, за да се къпем, без да се уморяваме… Автомобилът с автоматична скоростна кутия ще ни помогне да се придвижваме самостоятелно.
Трябва също да приемем помощта на другите и дори да се научим как да я поискаме: партньорът ни може да прави покупки, децата да участват в подреждането на къщата, съседите предлагат понякога да помогнат с пренасянето на тежки пакети…
Ако живеете сам(а), добре е да знаете, че в някои случаи имате право на домашен помощник.

Специалист по псориазис!
Щадете болезнените стави. Не се опитвайте на всяка цена да извършите движение, което Ви причинява страдание.
Вслушвайте се в тялото си: то само Ви показва, че трябва да го поставите в положение, което го облекчава.

„С течение на времето адаптирах ежедневния си живот с променливото състояние и с ограничените ми възможности заради псориатичния артрит. Напълвам хладилника, когато съм добре, което ми спестява ходенето на пазар, когато съм зле. В дните, когато не мога да държа тенджера, използвам микровълновата фурна!“
Панайот, 33 години

Обратно към менюто

Как да се справим с психическите трудности, свързани с псориатичния артрит?

Откриването на болестта и нейните последствия е нещо, което се преживява трудно. Вече не можем да извършваме движения, които преди са ни изглеждали елементарни, и се чувстваме смалени.
Болката също се отразява върху психиката ни. Понякога я изтърпяваме, абстрахираме се от нея, но друг път тя ни завладява и тогава не сме способни да се концентрираме върху нищо друго.
Това влияе на настроението ни и на отношенията ни с другите. Имаме нужда от разбиране, искаме някой да чуе страданието ни… но уви не винаги става така. Близките ни понякога се чувстват безсилни и объркани от затварянето ни в себе си.
Затова е важно да се обърнем към човек извън обкръжението ни или към асоциация, за да можем без табута да изразим страховете си и да разкажем за трудностите си. Психотерапията може да се окаже благотворна в процеса на приемане на болестта.
Тъй като псориатичният артрит еволюира на тласъци, всеки ден е различен. Един ден сме много зле, но на другия сме доволни, че се чувстваме добре. А бъдещето се открива пред нас с новите лечения, които ще ни помогнат да живеем по-добре.

„С времето се примирих, че болестта ми е била предначертана. Енергията ми се превърна в жажда за живот. Когато се чувствам много зле, търся нови стимули. Възприех обаче нова философия: вече не си поставям недостижими цели.“
Симона, 50 години

„Бях млад баща, когато при мен се отключи псориатичен артрит. Малките неща от ежедневието ме караха да се чувствам много зле психически, например това, че не мога да играя на топка с децата. Същевременно обаче техните погледи ми действаха окуражаващо. Те ми помогнаха да продължа напред и да се науча да се грижа за болестта.“
Кристиан, 34 години

Обратно към менюто