Лечение на псориазиса

 

Псориазисът е заболяване, което има различни форми. При някои от нас псориазисът се ограничава в някои части на тялото. При други болестта е по-сериозна и се разпространява върху по-голяма площ. Трети развиват псориатичен артрит. Днес все още няма лекарство, което да лекува напълно псориазиса. Много лечения обаче имат за цел да минимизират влиянието на болестта върху ежедневния ни живот: кремове и мехлеми за локално приложение, таблетки или инжекции за по-сериозните случаи. Важното за всеки един от нас е да намери лечение, което му помага, съобразено с тежестта на заболяването, но също и с начина на живот и ограниченията, които имаме. Това понякога изисква време.

През 2013 година Българското дерматологично дружество прие консенсус за лечение на псориазис на територията на Република България. Този консенсус представлява система от препоръчителни лечения, които са съобразени с моментното състояние на фармацевтичния пазар в България. Този консенсус можете да видите на официалната страница на БДС. (Виж тук)

Обратно към менюто

Как действа лечението?

Псориазисът се дължи на дефект в имунната ни система, който атакува клетките на кожата ни. Тя се обновява много бързо и мъртвите кожички (сквами, люспи) се натрупват под формата на червени и много дразнещи плаки.
Тъй като медицината не може все още да излекува причината за тази дисфункция, целта на лечението днес е намаляването (а в някои случаи пълното изчезване) на плаките, в резултат на което се премахват сърбежите и лющенето.
Засега се говори за ремисия, а не за излекуване. Целта е да се постигне възможно най-дълга ремисия, т. е. да се освободим от псориазиса за възможно най-дълго време. Подходящото и стриктно следвано лечение позволява на някои от нас да живеят от години без псориазис! Следователно трябва да се лекуваме, за да живеем възможно най-дълго без псориазис.
Някои лечения са предназначени за острата фаза. Те целят да намалят и редуцират съществуващите плаки. Други лечения се предписват дългосрочно (поддържащо лечение) и позволяват да се предотврати появата на нови плаки.

„Щом по кожата ми се появи нова плака, веднага прилагам обичайното лечение, за да предотвратя разпространението й. Изключено е да гледам някоя плака да расте, без да правя нищо! Досега по този метод успявам да огранича разпространението на плаките.“
Дарин, 38 години

„От двадесет години не съм имала плаки псориазис, но все още се страхувам да не се върне. Не се смятам за излекувана. Ето защо винаги много внимавам с кожата си.“
Ивелина, 57 години

Обратно към менюто

Как с моя лекар да намерим най-доброто лечение?

Лечението, което е подходящо за Вас, не е непременно същото, предписано за друг болен с подобна форма на псориазис.
Изборът на лечение зависи от различни критерии:
• Разпространението на Вашия псориазис и локализацията му
• Влиянието на псориазиса върху социалния, семейния и професионалния живот
• Необходимото време за прилагане на лечение, което е съобразено с Вашия ритъм на живот
• Очакваната ефикасност на лечението, като е направена преценка с оглед на евентуалните нежелани реакции: това е известната оценка полза-риск, за която говорят лекарите.

Важно е да сте добре информирани:
• Осведомявайте се в асоциациите или от други болни
• Говорете с Вашия лекар за възможните лечения и различните опции, подходящи за Вашия случай
• Преди консултация направете списък с въпросите си, за да получите точни отговори.

Специалист по псориазис!
За предпочитане е редовно да посещавате дерматолог, който често е по-добре информиран за последните новости в лечението.

„Живеех с псориазис и мислех за общо лечение, но имах странични ефекти. Срещнах други болни и тогава разбрах, че моят псориазис е в лека форма. Изведнъж приех болестта по-добре и сега локалните лечения ми стигат. “
Петър, 42 години

Обратно към менюто

Трябва ли да овлажнявам кожата си?

Лекарите не винаги се сещат да ни препоръчат да овлажняваме кожата си. Това е жалко, тъй като хидратацията е много важна! Каквато и да е формата и тежестта на псориазиса, ежедневната хидратация е абсолютно необходима: тя има превантивен ефект, но също така позволява да се намали с 50 % обновяването на кожните клетки на псориатичните плаки. Освен това овлажняването облекчава сърбежа. Следователно добрата хидратация на кожата води до значително подобряване на псориазиса. Дори да имате псориазис само на няколко места, важно е да овлажнявате цялото си тяло. Как да си изберем крем? С изключение на няколко правила, които трябва да се спазват (хидратиращият крем трябва да е хипоалергенен, без ароматизатори и консерванти), оттам нататък въпросът опира до вкус и бюджет: текстура, мирис, цена – това са критериите, които имат значение.
Кремовете и мазилата на базата на восък (колд крем) често се препоръчват от дерматолозите. Разработена е и гама от продукти за специализирани грижи при лечението на псориазис: това обикновено са хубави, но много скъпи продукти. Някои от нас предпочитат обикновени мазила, като вазелин. Всеки сам намира продукта, който най-много му подхожда.

Специалист по псориазис!
Ако бюджетът Ви е ограничен, може да изберете по-икономичен продукт в голяма опаковка от 500 мл (с помпа е по-практично). Важното е да хидратирате кожата си сутрин и вечер, дори и през деня, ако имате възможност.

„Имам псориазис от много млада и винаги съм страдала. Днес псориазисът ми почти е изчезнал, но аз запазих навика да овлажнявам кожата си всеки ден. За мене това е важна превенция и освен това прави кожата ми мека! Винаги имам три резервни опаковки крем, нося си ги и по време на пътуване.“
Мария, 35 години

„Имам псориазис по окосмените части на тялото, но намерих начин да се справя с това. Вечер си мажа главата с вазелин и спя така, като пазя възглавницата си. В началото не беше лесно с моя съпруг, но днес вече е повод за шеги. Мъжът ми се смее и ме нарича „малкото ми сладкишче“! Сутрин се измивам с шампоан и кожата ми е добре хидратирана.“
Поли, 52 години

Освен овлажняване на кожата Вашият лекар ще Ви препоръча локални лечения, които въздействат пряко върху псориатичните плаки: те са ефикасни и значително облекчават последиците от псориазиса, най-вече сърбежите, но имат редица странични ефекти. Локалното лечение (атакуващо) продължава от няколко седмици до няколко месеца.
В допълнение може да Ви бъде предписан антихистаминов препарат, за да успокои сърбежите.

Специалист по псориазис!
Слагайте винаги овлажняващ крем преди локалното лечение, защото това подобрява неговата ефикасност.
Някои локални лечения, като кортикостероиди, трябва да бъдат прилагани единствено върху плаките. Опитвайте се да не нанасяте върху околната кожа.
Спазвайте броя приложения, предписани от Вашия лекар, но обикновено един път дневно е достатъчно.

Обратно към менюто

Локално лечение

Кератолитични средства
С най-голяма популярност се използва салициловата киселина. Най-често тя се прилага смесена с мазнина (вазелин) в концентрация 5%. При стари плаки с обилно залющване и на ограничени площи може да се даде и по-висока концентрация – 10%. На широки площи и продължително време трябва да се избягват високите концентрации поради опасност от интоксикация на организма. В окосмената част на главата се прилага салицилово масло 5%. Лечението със салицилова киселина следва да продължи до отпадане на люспите от повърхността на псориатичните плаки.

Обратно към менюто

Дитранол
Дитранолът е също едно много широко прилагано в дерматологичната практика средство за лечение на псориазиса. Получава се от преработката на антрацена и е синтетично съединение. Прилага се в начална концентрация от 0.10% до 0.25%, която постепенно може да се увеличи до 1% във вид на унгвент или включен към цинкова паста. Дитранолът понякога причинява дерматити, особено при по’високи концентрации и по-продължително третиране. Не трябва да се прилага около очите. Трябва добре да сезнае, че дитранолът зацапва дрехите и в началото на лечението може да засили зачервяването на кожата в областта на псориатичните изменения. Това не е проява на алергия към препарата.

Обратно към менюто

Локалните кортикостероиди
До голяма степен облекчават псориатичните плаки (избелване). Тяхното действие е бързо и видимо, но имат редица неудобства: кожата изтънява, ефикасността им намалява с времето (организмът привиква с препарата) и най-вече след спиране на лечението рискът от рецидив е значим (т. нар. ефект на отскока). Локалните кортикостероиди могат да се прилагат за кратко време и при локализация на псориатичните изменения по откритите части на тялото, след което лечението следва да се намали постепенно и да се продължи с други антипсориатични медикаменти. Най-честите странични ефекти от продължителното лечение с локални кортикостероиди са атрофия на кожата, стероидно акне, стрии, разширени кожни капиляри и др. Освен това понякога при третиране на обширни кожни участъци с мощни локални кортикостероиди може да се получи трансформация на един псориазис вулгарис в пустулозен псориазис с развитие на множество пустули (пнойни мехурчета). Рецидивите на псориазиса след продължително външно кортикостероидно лечение често са много по-тежки и трудно податливи на лечение. Нерядко се развива и генерализиране на заболяването до еритродермия.

Обратно към менюто

Катрани
Катраните подобряват кожното кръвообращение и разнасят възпалителния инфилтрат на псориатичните плаки. Те също подтискат повишената епидермална активност. Най-често в практиката се използва каменовъгленият катран. Той се прилага под формата на лосиони (препаратите Псанол и Псаденол) или под формата на унгвенти. Методът на Goeckerman се състои в приложение на катранени бани с последващо ултравиолетово облъчване. При продължително лечение с катрани се наблюдават фоликулити, акне, дерматити, а понякога и потъмняване на кожата (меланодермия).

Обратно към менюто

Производни на витамин Д3
В последните години широко приложение в локалната дерматологична терапия на псориазиса намират производните на витамин Д3 (Калципотриол). Калципотриолът е синтетичен аналог на витамин Д3 за локално приложение. Препаратът потиска ускорената епидермална активност и с това подобрява кератинизацията. Не се прилага по кожата на лицето и гънките поради дразнене и зачервяване в тези участъци. Може да се прилага и в съчетание с ултравиолетови облъчвания (селективна фототерапия и морелечение), като в такива случаи третирането на кожните изменения следва да става два часа преди облъчването. С по-мощно действие са препаратите, представляващи комбинация на калципотриол и кортикостероид.
Действието на производните на витамин Д3 се проявява след по-дълго време (две или три седмици). Тези лекарства имат по-малко странични ефекти от локалните кортикостероиди. Могат да предизвикат дразнене и парене при първите приложения. Използват се до избеляването на плаките, след това лечението се спира. Това лечение обаче не е подходящо за всички болни: при някои хора то води до силни странични ефекти и тогава трябва да бъде прекратено.

Обратно към менюто

Ретиноиди
Ретиноидите действат още по-бавно (от три до шест седмици), но ефектът им продължава по-дълго след спиране на лечението. За локално приложение съществува само едно лекарство от този тип под формата на гел. То има десквамиращ (излющващ) ефект и може да предизвика дразнене. Затова лечението трябва да започне постепенно (например един път седмично в началото), да се слага по малко от препарата (една капка е достатъчна) и да не се втрива.

Специалист по псориазис!
Лекарят може да предпише препарат, който се изпълнява в аптеката, за да бъдат включени различни типове лекарства. Няма крем против псориазиса, който да е подходящ за всички хора: често в началото опитваме и ни се налага да опознаем реакциите на кожата си, преди да намерим най-доброто за нас лечение.
Безполезно е да купуваме предварително и да държим вкъщи опаковки лекарства. Използваме ги само при необходимост и докато плаките избелеят. За окосмените участъци има кортикостероиди и производни на витамин D под формата на лосион и гел. При прилагането им се използва накрайник.

„След едно счупване носих гипс няколко седмици: беше невъзможно да слагам крем и сърбежите бяха ужасни. Тогава използвах игла за плетене, за да се чеша под гипса, и взех орален антихистаминов препарат, за да облекча сърбежите.“
Елеонора, 46 години

„Прилагането на кремове е всекидневно задължение, което най-много ме затруднява по време на командировка. Но какво облекчение изпитвам, когато след няколко седмици установя, че плаките намаляват.“
Ивана, 35 години

Обратно към менюто

Какво да правим, когато локалното лечение не е достатъчно?

Фототерапия и ПУВА терапия
Слънчевите лъчи подобряват псориазиса при 9 от 10 болни. Затова чрез специализирано лечение се възпроизвежда ефектът от слънчевата светлина. Включва три основни метода: тесноспектърна ултравиолетова Б терапия (NB UVB), селективна ултравиолетова терапия (СУТ) и фотохимиотерапия (ПУВА)

Важно условие преди започване, на която и да е физиотерапия е псориатичните изменения да бъдат почистени от люспите. Това е необходимо за по-дълбокото проникване на лъчите. Това става след баня или ако болният преди това е бил лекуван с излющващи средства.

ПУВА (PUVA) терапия
ПУВА терапията се използва от няколко десетки години за лечението на псориазис. Фотохимиотерапията или ПУВА-терапията се състои в това, че облъчваното с ултравиолетови А-лъчи се комбинира с псоралени (вещества, които повишават чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи). В зависимост от това дали псоралените се използват във вид на таблетки за прием през устата или под формата на разтвор за външно приложение върху болестните участъци от кожата, ПУВА терапията бива системна (обща) и локална. Един час след намазване или два часа след приемане на таблетките се провежда облъчването с ултравиолетови А-лъчи. Обикновено съществено подобрение на лезиите се наблюдава след около месец с два до четири сеанса седмично или след 10-та процедура. Не бива да бъде надвишавана обща доза от 1 000 джаула/см2 или 200 сеанса за целия живот. ПУВА терапията не трябва да бъде предписвана за дълъг период от време.
ПУВА терапията е противопоказана при млади жени и бременни, при тежки чернодробни, бъбречни и неврологични заболявания. Болните, които то се лекуват по този метод, трябва да избягват слънчевата светлина и да носят тъмни очила.

Обратно към менюто

Фототерапия
Фототерапията използва UVB лъчи, които отговарят на онази част от спектъра, която причинява изгаряния. За да се избегнат рисковете от рак на кожата, дерматолозите предпочитат новата техника за фототерапия, която използва тесен спектър (Narrow Band UVB) или по-старата, но все още използвана на някои места селективна ултравиолетова терапия (СУТ). Курсът на лечението е от средно от 20 до 30 процедури или месец и половина до два месеца с 2 или 3 сеанса седмично. Лезиите избеляват след 4 до 6 седмици.

ПУВА терапията и фототерапията обикновено са много ефикасни и благодарение на тях изглеждаме добре. Времето, прекарано в кабината, е кратко – от 1 до 3 минути, максимум 10 минути.

ПУВА и фототерапията се предписват непременно от дерматолог и се прилагат от лекар. Ремисията може да продължи няколко месеца след лечението, обикновено по-дълго, отколкото при локалното лечение.

Специалист по псориазис!
Заради риска от рак на кожата никога не използвайте персонална лампа за тен или в салон за красота. Всеки човек може да получи определено количество слънчеви лъчи през целия си живот и не бива да го надвишава. Ако в детството и младостта сте прекарали много време на слънце, трябва да предупредите лекаря си за това. Можете да си вземете тефтерче, в което да отбелязвате броя на сеансите и да пресмятате натрупаното излагане на UV лъчи.
По време на лечението между сеансите се пазете от слънце, като слагате крем с висок защитен фактор.
Овлажнявайте обилно кожата след всеки сеанс и никога преди това.

Обратно към менюто

Орално или инжекционно лечение
Има няколко вида лечения, наричани „системни“, т. е. с общо, а не с локално действие. Тяхната цел е да блокират биологичния механизъм, който предизвиква възпаление на кожата, т. е. псориатичните плаки. Предписват се при умерени и тежки форми на псориазис.

Орални ретиноиди
Ретиноидите са производни на ретиноидната (витамин А киселина) и подобряват процеса на кератинизация при псориазиса. Най-честите показания за лечение с ароматни ретиноиди са разпространени форми на псориазис, пустулозен псориазис и еритродермични състояния. От тази група с най-голямо приложение в практиката се използва етретината (Тигазон, Неотигазон). Важно условие преди започване на лечението с ретиноиди е да се изследват липидните показатели в кръвта (общ холесторол и триглицериди). В някои случаи ароматните ретиноиди може да се прилагат комбинирано с ПУВА-терапия (т.нар. ре-ПУВА), със селективна фототерапия или тесноспектърна УВБ терапия. Най-честите усложнения при лечение с ретиноиди са възпаление на устните (хейлит), разреждане на косата, главоболие и др. При тежки чернодробни, бъбречни заболявания, при бременни жени и малки деца тези лекарства не се назначават.

Обратно към менюто

Цитостатици

Метотрексат
Метотрексатът е антагонист на фолиевата киселина. Той подтиска клетъчното делене на епидермиса и нормализира ускореното му регенерационно време. Прилага се най-често във вид на таблетки или за мускулна приложение. Схемата за всеки болен е индивидуална и зависи от тежестта на заболяването и ефекта от лечението. Необходим е строг контрол на кръвната картина и чернодробните проби. Най-често индикация за лечение с мототрексат са тежки и разпространени форми на псориазис със засягане на повече от 30% от кожната повърхност, еритродермични и ставни форми. В началото на лечението се започва с по-висока доза, която постепенно се намалява, докато достигне до оптималната доза, която може да бъде приемана в продължение на няколко години. Дозата, която даден болен от псориазис трябва да получи за целия си живот е 2.5 гр. Метотрексатът често причинява гадене. За ограничаване на гаденето може да се приема фолиева киселина в дните, в които не се приема метотрексат. Може да има и токсичен ефект върху черния дроб, затова трябва да бъдат провеждани изследвания на чернодробните функции, докато трае лечението.

Обратно към менюто

Циклоспорин
Циклоспоринът се приема орално. Ефектът му обикновено се проявява след четири седмици лечение. Този медикамент е много ефикасен, но има многобройни нежелани ефекти: умора, гадене, главоболие, а също и хипертония, промяна в чернодробната и бъбречната функция. Циклоспоринът влиза във взаимодействие с много други лекарства (антибиотици, противовъзпалителни средства, кортикостероиди): трябва да бъдете бдителни и да съобщите за всички лечения, които провеждате, на лекуващите Ви лекари.

Обратно към менюто

Антибиотици
От страна на антибиотиците при остри (еруптивни) форми на псориазис много добър ефект има препаратът Рифампицин (Тубоцин).

Обратно към менюто

Нестероидните противовъзпалителни средства (аспирин, бутадион, волтарен и др.) НПВС влизат в съображение в лечението на тежки генерализирани форми и еритродермия (особено в тези случаи е подходящ аспиринът) и при ставния псориазис. При последния нестероидните протиновъзпалителни средства се комбинират с физиотерапевтични процедури.

Обратно към менюто

Биологичните терапии
Биологичните средства са най-новото лечение на умерени и тежки форми на псориазис. Става въпрос за нов клас лекарства, синтезирани на базата на човешки и животински протеини чрез техниките на генното инженерство. Поставят се инжекционно и чрез вливане. Тези лекарства нямат токсичните ефекти на оралните медикаменти и не влизат в лекарствени взаимодействия, но са свързани с повишен риск от инфекция. Затова трябва да бъдем внимателни, ако се нараним или ако сме в контакт с хора, боледуващи от заразни заболявания. Необходимо е лечението да бъде непрекъснато следено и да бъдат провеждани лабораторни изследвания.
Според съвременните схващания псориазисът е Тh1-медиирано имунологично заболяване. При него е налице верига от имунни реакции в кожата, които са причина за клиничната проява. Съвременните насоки в лечението на псориазиса си поставят за цел намирането на вещества, които да блокират тази болестно променена имунна верига. Тези медикаменти съдържат животински (най-често миши) или човешки белтъци и се наричат със сборното название биологични препарати или biologicals. Те не действат върху цялата имунна система, а само избирателно потисkат специфични реакции на имунния отговор. Предполага се, че страничните ефекти на биологично активните препарати са по-малко и по-редки в сравнение с широкo използваните при псориазиса класически системни цитостатици (мeтатрексат или циклоспорин А).

В нашата страна досега са регистрирани четири препарата от тази група: Адалимумаб (Хумира), Инфликсимаб (Ремикейд), Етанерцепт (Ембрел) и Устекинумаб (Стелара).

Адалимумаб (Хумира) представлява моноклонално антитяло, предназначено за лечение предимно на среднотежки и тежки форми на псориазис и псориатичен артрит. Прилага се в подкожни инжекции на всеки 2 седмици продължително време.

Етанерцепт (Ембрел) е моноклонално антитяло, което се прилага в подкожни инжекции два пъти седмично продължително време под строг лекарски контрол. Показан за лечение на умерен до тежък плакатен псориазис и псориатичен артрит.

Инфликсимаб (Ремикейд) спада към инхибиторите на тумор нокротизиращ фактор – alpha. Този препарат е високоефоктивен за лечение на уморена до тежка степен на проява на псориазис и псориатичен артрит. Прилага се в болнични условия под форма на венозни инфузии през първата, втората и шестата седмица, след което като поддържаща терапия. Курсът на лечение продължава минимум 50 седмици.

Устекинумаб (Стелара) е моноклонално антитяло, което се прилага в подкожни инжекции. Препоръчителната начална доза е 45 mg, като при пациенти с тегло над 100 кг дозата може да бъде удвоена. Следващата доза се прилага след 4 седмици и след това на всеки 12 седмици. Устекинумаб е предназначен за употреба под ръководството и контрола на дерматолог или друг квалифициран специалист.
Основните нежелани странични действия на биологичните препарати при някои болни са повишен риск от развитие на тежки инфекции, злокачествени заболявания на кръвотворната система, активиране на туберкулоза. Възможно е да се наблюдават и локални реакции от страна на кожата на мястото на апликацията. Понякога се срещат и главоболие, отпадналост, гадене, треска, които се проявяват скоро след започване на лечението. Биологичните препарати бързо подобряват псориазиса и клиничните му прояви изчезват напълно скоро след започване на лечението. Това подобрява значително качеството на живот на болните. Всичко това се постига с еднократна инжекция или венозна инфузия на 1 или на 2 седмици. Въпреки това, има и пациенти, при които тези медикаменти се оказват слабо ефективни. Много съществен факт е този, че псориазисът може да се влоши скоро след спирането им. Това налага продължителна дори непрекъсната терапия с биологичните средства.

Обратно към менюто

Витамини
От групата на витамините най-често при остри форми на псориазис се прилагат витамин В12 и фолиева киселина, в дозировка и продължителност на курсовете, определени от лекуващия лекар. Тази терапия се основава на схващането, че при тези форми се установява ниско ниво на витамин В12 и фолиева киселина както в кръвния серум, така и в кожата. Поради факта, че в значителен брой от болните с псориазис има нарушения на липидната обмяна (повишен холесторол и триглицериди) е подходящо в такива случаи включването на т.нар. липотропни фактори, съдържащи ненаситени мастни киселини, аминокиселини и др. съставки. Съобщават се добри резултати от лечение с есенциале, карзил и др.

Обратно към менюто

Транквилизатори
При съпътстващи невротични и депресивни разстройства се включват транквилизатори, антидепресанти и невролептици, в някои случаи след консултация с психиатър.

Специалист по псориазис!
Някои от тези терапии не се препоръчват на хора (мъже и жени), които искат да имат дете, понеже предизвикват сериозни малформации на плода. Освен това медикаментите се задържат в организми седмици и дори месеци след прекратяване на лечението. Най-късно преди началото на лечението непременно трябва да се предприемат сериозни мерки за контрацепция, които да се спазват по време на лечението и за определен период след спирането му. Някои от терапиите могат да предизвикат преходно безплодие у мъжа.
Ако планирате скоро да имате дете, а Вашият лекар Ви предлага общо лечение за псориазиса, веднага предупредете лекаря, за да намерите заедно най-доброто терапевтично решение.

„Преди десет години лекарят ми предписа метотрексат на инжекции, един път седмично в продължение на година и половина. Резултатът беше изключителен: псориазисът ми изчезна напълно и нямах никакви нежелани реакции. Преди три години започнах същото лечение, но бях по-скептична и много внимавах за страничните ефекти. И най-малките неразположения отдавах веднага на лечението. В крайна сметка го спрях, но псориазисът ми се появи отново.“
Славка, 71 години

„Моят лекар ми предписа ретиноид, но не го понесох: имах гадене, повръщане, главоболие. Веднага го спрях, както пишеше в листовката. Говорих с лекаря си на следващата консултация. Надявам се, че ще може да ми предпише друго лечение.“
Любо, 23 години

Обратно към менюто

Могат ли всички болни да се подложат на орално или инжекционно лечение?

Тези лечения се предписват на болни от псориазис в умерена или тежка форма. Европейските експерти са определили критерии за оценяване на тежестта на псориазиса: засегната площ от тялото, характеристика на плаките, въздействие на псориазиса върху качеството на живота. Всъщност не само засегнатата площ е от значение, но и локализацията, както и физическата и психическата болка, изпитвана от болния. За да се подложи на биологична терапия, трябва да е лекуван с друга обща терапия, без да е постигнат убедителен резултат или да има противопоказания за друго общо лечение (ПУВА терапия, метотрексат, циклоспорин).

Специалист по псориазис!
Ако искате да получите мнение от специалист за тези лечения, трябва да знаете, че във всички болнични центрове има лекари с богат опит с тези медикаменти, тъй като ги предписват по-често. Можете да си запазите час за външна консултация.

Допълнителните терапии

Морелечение (таласотерапия)
Морелечението е алтернативен терапевтичен подход, който е обект на проучване от различни медицински специалисти. При заболявания като псориазис вулгарис и псориазис артропатика, този терапевтичен метод е от особено голямо значение поради добрите клинични резултати, важни както за лекуващия дерматолог, така и за пациента.
В дерматологичните учебници, монографии и списания, посветени на заболяването псориазис, не се отделя значително място на морелечението. Единствено многобройни са публикациите за ефекта от таласотерапията в лечебните центрове на Мъртво море.
Шейсетгодишният опит на морелечебната научна група към клиниката по дерматология и венерология, ВМИ – гр. София, показва много добър клиничен ефект както по време, така и непосредствено след таласотерапията. Отчита се и намален брой на рецидивите при по-продължително проследяване на болните.
През летните месеци болните от псориазис се излагат на влиянието на слънчевата светлина (сутрин между 9-11 часа и следобед след 15 часа). Максималното излагане на слънце е 5-6 часа. Този максимум се постига постепенно към седмия ден. За един ден болните правят 6-10 къпания в морето с продължителност от 5 до 15 минути. Обикновено за З0 дни се провеждат 120-150 часа облъчване със слънчева светлина. Индикации за морелечение са всички форми на псориазис, с изключение на тежки еритродермични и пустулозни (които протичат с пръснати по кожата гнойни мехурчета) прояви. За морелечение не са подходящи възрастни хора, болни с тежка сърдечна патология (исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, прекаран инфаркт на миокарда и др.).
Добре е преди започване на морелечението болните да прилагат външни излющващи средства, за да могат по-добре да проникват слънчевите лъчи през зачервените плаки.
Не е редно по време на морелечение да се прилагат системни медикаменти като ретиноиди и цитостатици.
Морелечението се комбинира с омазняващи средства (емолиенти, охладителни кремове) и понякога Калципотриол унгвент. Начините за такова комбинирано морелочонио се определят от специалист дерматолог. Добри резултати понякога се постигат от комбинирано морелечение с антиоксиданти с активна съставка алфа-липоева киселина и витамините В, С и Е. Целта на антиоксидантната терапия е от една страна профилактика на преждевременното остаряване на Кожата под влияние на агресивното действие на слънчевите лъчи и профилактика на рака на кожата при болни, изложени на дълготрайна и многократна слънчева експозиция, а от друга страна значително клинично подобрение в тези случаи.
Интерес представляват някои проучвания за влиянието на давността на болестта върху моролечебния клиничен ефект. Счита се, че при давност на заболяването над 15 год. нивото на оздравителния ефект е по-ниско и не достига това на болните с анамнестични данни за начало на заболяването по-малко от 5 год.
Късните резултати на клиничното повлияване от морелечение при болни с псориазис имат важно значение. Ремисията при болни от псориазис, провели морелеченио, продължава до 6 месеца. като при всеки седми болен от наблюдаваните няма рецидив в продължение на една година. Разбира се, категорични изводи не могат да се правят, поради отсъствие на анализ на други значими фактори като давност, тежест на заболяването, фамилна обремененост, стрес и др.
Напоследък се дискутира широко ползата и вредата от провеждане на моролечение при различни Кожни заболявания. Основният проблем е във възможността при неконтролируема продължителна слънчева експозиция да се увеличат рисковете от развитие на Кожни предракови състояния и злокачествени тумори. Въпреки теоретично възможните рискове трябва да се подчертае, че таласоторапията е с много по-малко странични и нежелани действия, отколкото различните варианти на вътрешното лечение (метотроксат, циклоспорин, ацитротин и др.).

Не бива да се забравя, че морелечението изисква задължително специализиран дерматологичен контрол. Никой болен не трябва да надценява своите познания и да предприема самостоятелно лечение.

Обратно към менюто

Балнеолечение
Добре е много скоро след поставянето на диагнозата псориазис да се предприеме балнеолечение: това помага при започване на лечението, защото терапевтичният екип ще Ви даде полезни съвети за начина на живот. Лечението ще помогне на родителите на децата болни от псориазис да се чувстват по-спокойни.
Повечето дерматолози се въздържат да предписват балнеолечение, понеже не го смятат за ефикасно. Все пак, освен че има благотворно въздействие върху болестта – облекчава сърбежите и намалява плаките, водната терапия е прекрасно преживяване – помага ни да се погрижим за себе си, да забравим стреса и да се почувстваме „дзен“. Много страдащи от псориазис хора подобряват душевното си състояние, както и състоянието на болестта.
Препоръчително е да се провежда балнеолечение всяка година с продължителност три седмици.
Във България курортите, специализирани в лечението на псориазис са Кюстендил, Благоевград, Хасково, Момин проход, Вонеща вода, Тузлата (Балчик), Бургаски минерални бани, Поморие и др.. Във всеки водите са специфични и имат свои собствени предимства. За псориазис подходящи се предимно серни, сероводородни и флуорни води.

Специалист по псориазис!
Балнеолечението може да бъде поето от НОИ и НЗОК, ако е по лекарско предписание. Непременно трябва да изберете заведение, одобрено от НОИ или с договор за клинична пътека за псориазис. Желателно е лечението да е с продължителност три седмици, но по-често пътеките са от 7 до 10 дни.

Обратно към менюто

Комбинирано климатолечение
Лечението на Тузлата (Балчик) е известно отскоро сред страдащите от псориазис. Особените характеристики на минералната и морската вода, слънцето, калните бани, смяната на атмосферата и релаксацията изглежда са много благотворни за хората, отдали се на това преживяване. Разходите могат да бъдат поети от НОИ за 10 дни, ако работите и плащате редовно вноските си към НОИ. Можете да постъпите и по клинична пътека за псориатичен артрит за 7 дни, ако имате платени здравни осигуровки.

Специалист по псориазис!
Можете да се свържете с Фондация „Псориазис”, която всяко лято организира групи за балнеолечение в СБР Тузлата.

„Позволих си разкоша да отида на лечение нa Тузлата: грижи за окосмените участъци на кожата, бани със солена вода на воля, душове с минерална вода за „обезсоляване“ след това, кални бани. Много рано сутрин се излягах на слънце на плажа. Доброто ми състояние се запази и след завръщането ми“.
Марина, 53 години

„Когато бях тийнейджър, баща ми много настояваше лекарят да ми предпише балнеолечение. Аз не исках много да ходя, но това много ми помогна, за да овладея болестта си“.
Жельо, 27 години

Обратно към менюто

Може ли да се използват „естествени“ лечения?
Някои естествени продукти могат да окажат благотворен ефект, но нека не объркваме нещата: не става въпрос за лечение, а за допълнение към лечението.
• Сапуните и маските с кал от Мъртво море се продават в специализирани магазини и аптеките на някои супермаркети.
• Някои растения (трицветна теменуга, полска теменуга, хвощ), поставяни като лапи, приемани като капсули или чай подобряват вида на кожата в случаи на псориазис, който не е много разпространен.

Обратно към менюто

Как да разпознаваме и избягваме шарлатаните и продавачите на чудодейни лекарства?

Трябва да бъдем много бдителни, тъй като шарлатаните използват псевдонаучни думи и често играят със страха, свързан с нежеланите ефекти на обичайните медицински лечения. Обикновено те обещават бързи резултати и най-вече излекуване. Не забравяйте, че такива обещания нямат никакво основание: засега не е известна терапия, която окончателно да лекува псориазис.
При все това постоянно слушаме за някакви чудодейни продукти. Списъкът е дълъг: капсули на базата на рибено масло, кобилешко мляко, алое вера (което има само хидратиращо действие и нищо повече), екстрасенси, магически гривни, странни инжекции с неясно червено вещество…
Спазвайте дистанция. Ако имате съмнения, говорете с Вашия лекар, попитайте го за мнението му, свържете се с фондацията, за да научите повече.
Не се оставяйте да бъдете примамени, без да се осведомите предварително. Опасностите са много: рискувате да изгубите много пари за нищо, да спрете предписаното Ви от лекар лечение и псориазисът да се разрази отново. Да не говорим за психологическия шок, който ще преживеем, когато установим, че нещата не вървят.

„Преди 15 години една позната жена ми представи екстрасенс, като ме увери, че той има „дарба“ да лекува болести като псориазис. Този господин ме накара да платя 100 лева за пакет от няколко сеанса и ме мажеше с крем, като твърдеше, че е чудодеен. След няколко сеанса забелязах, че това е свинска мас! Когато му казах да не идва повече, той ми отвърна, че вървим към оздравяване.“
Велика, 47 години

Обратно към менюто

Как да бъда редовен в лечението си?

Като се опитвате да разберете по-добре болестта си, Вие вземате активно участие в лечението си.
Първо трябва да намерим терапията, която е най-подходяща за нас, като се вслушваме в тялото си и неговите реакции.
За да не възприемаме хидратацията на кожата като ежедневно задължение, трябва да мислим за нея като за разкрасителна процедура, да я превърнем в привилегия, в момент на удоволствие, когато се грижим за себе си.
Локалното лечение трябва да бъде автоматичен жест като къпането и миенето на зъби. От нас зависи да превърнем едно допълнително задължение в навик, за да го вършим естествено, без да мислим за него.
Когато най-много ни е омръзнало, трябва да мислим за резултатите и да не забравяме, че лечението е по-ефикасно, когато се прилага всекидневно. Ако не сме редовни, плаките скоро ще се появят отново.
И накрая, не забравяйте да поискате помощ от някой близък, най-вече за недостъпните места като гърба. Разговорите с други болни ни помагат да споделим трудностите си.

„Дерматологът ми е чудесен. Въпреки многобройните си пациенти, той намира време да разговаря с мене. Говорим за моето състояние, но също и за професионалния ми и семеен живот. Това ми действа добре и ми помага да съм постоянна в лечението.“
Надежда, 32 години

„На конгресите за болестта чуваме да се говори за много проучвания. Благодарен съм на лекарите и на учените. Малко по малко техният труд ще даде полезни резултати за много болни от псориазис. Имам надежда.“
Бранко, 50 години

Обратно към менюто

Къде да се лекуваме?

При поставяне на диагнозата “Псориазис” е препоръчително да се обърнете към болничните заведения за дерматологична помощ със стационар. Това са отделенията към някои районни и окръжни болници, диспансерите и катедрите на медицинските университети по кожни и венерически болести. В началните стадии лечението е комбинирано – локални средства (мазила) и източници на светлина. Университетските клиники, както и някои частни клиники (Токуда Болница – София) са обурудвани с апаратура за провеждане на такова комбинирано медикаментозно и физиотерапевтично лечение.
Националната здравноосигурителна каса финансира болничното лечение на пациентите с псориазис по клинична пътека #247. Тя е 10 дневна и е на стойност от 347 лв. Сума, крайно недостатъчна както за медикаменти и консумативи, така и за режийните разходи по време на престоя.

Обратно към менюто

Диетичен режим

При болните от псориазис се препоръчва ограничаването на мазнините от животински произход, избягване на свинското месо, тлъстите колбаси и риби и голямото количество въглехидрати. Хранителният режим трябва да включва растителни масла, млечни продукти, плодове и зеленчуци.Трябва да се ограничи употребата на кафе, кока-кола и алкохол, особено червени вина, съдържащи високо количество танин.

Обратно към менюто

Профилактични мерки

Те включват:

1. Цялостно изследване на болния.
2. Лечение на вътрешните придружаващи заболявания.
З. Избягване на медикаменти, влошаващи псориазиса, механични травми и стресови ситуации.
4. Регулиране на телесното тегло.
5. Избягване употребата на алкохол.
6. Терапията както по време на обостряне, така и в периодите на ремисия да се води от специалист-дерматолог.

Обратно към менюто